Доротея Николова

Доротея Николова завършва 91 Немска гимназия в София. Висшето си образование получава в Университета за национално и световно стопанство, София, специалност „Финанси“. През 1992 г. печели стипендия на името на известния български банкер Атанас Буров. Има придобита степен „Сертифициран счетоводител“ от Асоциацията на сертифицираните счетоводители“ (АССА), а също и специализация от Института по финанси и финансови пазари към Икономическия университет във Виена.

Владее отлично английски език, говори немски.
Професионалният й път започва като асистент-одитор в ПрайсуотърхаусКупърс България, а впоследствие става асистент-мениджър в същата компания. Кариерата й продължава като асистент-мениджър в управление „Банки и капиталови пазари“ на ПрайсуотърхаусКупърс, Лондон. В периода юли 2000 г. – октомври 2003 г. е ръководител Финансов контрол и член на ръководството на клона на Ситибанк в България.

През ноември 2003 г. започва работа като началник управление „Планиране и контрол“ в Банка ДСК, а от януари 2005 г. до януари 2007 г. е прокурист на Банката. От февруари 2007 г. Доротея Николова е изпълнителен директор на Банка ДСК.
През 2007 г. Доротея Николова бе отличена с престижната унгарска награда „Андраш Фай” за своя принос в успешното функциониране на Група ДСК, както и за изготвянето на финансови анализи и отчети с най-високо качество.
През юни 2014 г. Доротея Николова беше отличена в конкурса за Финансов директор на годината, организиран от Ernst & Young България в партньорство с Forbes България. Г-жа Николова получи отличието Финансов директор на годината в категорията „Принос към общността“.

През декември 2015 г. г-жа Николова бе сред отличените на провелите се награди „Банкер на годината“, организирани от в. „Банкеръ“. Тя бе удостоена с наградата „Банкер на годината“ за 2015 г. за ефективна политика и устойчиво присъствие на Банка ДСК на българския банков пазар.

През юни 2016 г. Доротея Николова се нареди сред победителите в конкурса за най-добри финансови специалисти на България. В организирания за трета поредна година от списание Forbes и EY България конкурс като изпълнителен директор на Банка ДСК тя получи голямата награда за цялостен принос във финансовата сфера – „CFO на годината 2016“.© 2022 Фондация Атанас Буров
Социални мрежи

Да съхрани идеите и делото на Атанас Буров за изграждане на демократична българска държава и просперираща икономика, основана на модерна финансова система и свободно движение на капитали и да ги предаде на младото поколение на България.

Да открива и поощрява таланти в областта на банкирането и икономиката сред професионалните среди и младото поколение, което се подготвя в икономическите университети на страната.