Станимир Каролев

Станимир Каролев е финансист, предприемач и визионер. Основател и председател на Съвета на Директорите на Финансова група Карол, която се утвърди през последните над 20 години като един от лидерите на финансовия пазар у нас и партньор на глобални финансови институции. Започнала с една компания през 1993 г., днес групата е с утвърдени дружества в областта на: посредничество и търговия на българския капиталов пазар и международните финансови пазари, управление на активи, доверително управление, инвестиционно банкиране, поземлено банкиране, застраховане и осигуряване. С над 200 експерти, Карол обслужва повече от 80,000 клиенти в 75 офиса, управлява и съхранява клиентски активи за над 350 млн евро. С първия у нас фонд за дялово инвестиране групата добавя в портфолиото си енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, земеделие и високи технологии.
Осъществявайки новаторските си идеи в управлението и бизнеса, Станимир Каролев успява да си спечели привилегията да бъде първи в повечето от начинанията си, но и да ги развие в успешни проекти. Личният му принос за утвърждаването и развитието на българския капиталов пазар и целия небанков финансов сектор у нас е признат с десетки награди и отличия – персонални и корпоративни.

Четиринадесет поредни години Инвестиционен посредник Карол е номер едно по брой сключени сделки на БФБ-София, трикратен победител в класацията на в. „Банкеръ” за инвестиционен посредник на годината (2006-2008), носител на специална награда за инвестиционен посредник с най-голям принос за развитието на българския капиталов пазар (2012, 2015). Осъществява първото в България първично публично предлагане на акции (IPO).
Първи е и създаденият у нас взаимен фонд в акции от Управляващото дружество Карол Капитал Мениджмънт през 2004г. Днес компанията управлява пет собствени фонда и от три години е партньор на един от гигантите във фондовата индустрия – Schroders.

Фондът за земеделска земя от групата – Адванс Терафонд – е първото и най-голямо акционерно дружество със специална инвестиционна цел у нас, включено във всички български и няколко регионални борсови индекси. Печели отличия, първи места и награди от Асоциацията на инвеститорите в България, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, в класациите на вестниците „Капитал“ и „Дневник“ за най-добър фонд в имоти (2012), за Дружество със специална инвестиционна цел – три поредни години (2009-2011), за корпоративно управление (2011) , за най-добра компания на борсата (2010).

Първи у нас е и Корпоративният университет Карол, създаден през 2013 г., който година по-късно осигури на финансовата група място в топ 10 на Leadership Excellence 500 Awards заради иновативност на проекта.
‘’Най много вярвам в знанието и възможността човек да създава нови неща” е разбирането на Станимир Каролев, който инвестира в образователни инициативи, стипендии за докторанти и нови проекти.© 2022 Фондация Атанас Буров
Социални мрежи

Да съхрани идеите и делото на Атанас Буров за изграждане на демократична българска държава и просперираща икономика, основана на модерна финансова система и свободно движение на капитали и да ги предаде на младото поколение на България.

Да открива и поощрява таланти в областта на банкирането и икономиката сред професионалните среди и младото поколение, което се подготвя в икономическите университети на страната.