Петя Димитрова

Г-жа Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка (с правно име „Юробанк България“ АД). Професионалният й път в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на „Юробанк И Еф Джи Груп“ в България. През 2005 г. заема и длъжността прокурист на Пощенска банка. През 2007 г. е назначена за изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк. След юридическото сливане на ДЗИ Банк и Пощенска банка тя става изпълнителен директор и член на УС на обединената банка. През 2012 г. г-жа Димитрова става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Под нейно ръководството през 2016 г. Пощенска банка придобива и интегрира за рекордно кратко време дейността на Алфа Банк – клон България, което е поредната стъпка в затвърждаването на позицията й на системна за пазара банка и в разширяването на клиентската й база.

Г-жа Димитрова започва кариерата си през 1996 г. в Консулския отдел на Американско посолство. След това, в периода 1998-2003 г. работи в PricewaterhouseCoopers като старши мениджър и старши одитор.

Г-жа Петя Димитрова е дипломиран експерт-счетоводител от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (ACCA) в Лондон, има EMBA степен от Университета в Шефийлд, Великобритания и две магистърски степени по „Финанси и банково дело“ и „Туризъм“ от Университета за национално и световно стопанство и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава още дипломи по програма за развитие на мениджърските умения от ALBA Бизнес училище за следдипломна квалификация, Харвард; сертификат за мениджърски умения от Университет Джорджтаун, Вашингтон; диплома по „Управление и социално развитие на НПО“ от Аристотеловия университет в Солун и Македонския университет, Гърция. Г-жа Димитрова е придобила професионална квалификация във Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ и България и е участвала в различни престижни международни обучения, семинари и конференции.

Г-жа Димитрова е член на управителните съвети на Асоциацията на банките в България, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на фондация „Атанас Буров“, на „Борика“ АД, на сдружение „Ендевър България“, на Международния банков институт, на Университетския съвет на Американския университет в България, както и член на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Също така е член на Young Presidents’ Organization (YPO); член на Форума на младите световни лидери (Young Global Leaders Forum) към Световния икономически форум; член на Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон; член на Chartered Management Institute, Великобритания и съосновател на Обществения съвет на жените в бизнеса.

Г-жа Димитрова притежава редица награди, сред които престижното отличие „Банкер на годината“ на 24-те годишни награди на вестник „Банкер“ (2017); „Мисис Икономика“ в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“, организиран от КРИБ и сп. „Икономика“ (2015); „Банкер на годината“ на 22-те годишни награди на вестник „Банкер“ (2015); носител на наградата „Жена на годината“ в категория „Бизнес“ на сп. „Грация“ (2014); има две сребърни отличия на наградите „Stevie Awards за жените в бизнеса“ – „Изпълнителен директор на годината за Европа, Близкия Изток и Африка“ и „Изпълнителен директор на годината в сферата на услугите за организации до 2500 служители“ (2013); „Банкер на годината 2012“ на в. „Банкер“; „Мисис Икономика 2012“ за принос в развитието на банковия сектор; отличието „Млад световен лидер“ от Форума на младите световни лидери към Световния икономически форум (2012); отличие за изтъкнат възпитаник на Международния факултет, Университет „Шефийлд“, Великобритания (2011); „Бизнес дама на годината“ (2010); голямата награда в годишния конкурс за млади мениджъри „Next Generation“ на в. „Капитал“ (2009) и др.© 2022 Фондация Атанас Буров
Социални мрежи

Да съхрани идеите и делото на Атанас Буров за изграждане на демократична българска държава и просперираща икономика, основана на модерна финансова система и свободно движение на капитали и да ги предаде на младото поколение на България.

Да открива и поощрява таланти в областта на банкирането и икономиката сред професионалните среди и младото поколение, което се подготвя в икономическите университети на страната.